WakeUP project

9/20/2013

Sebab Lain Kenapa Babi/Khinzir itu Haram

Ada orang asing bertanya (ilmuwan) kepada salah seorang ulama mengenai haiwan babi ini.

Ilmuwan: Haramnya haiwan babi bagi umat muslim adalah disebabkan kerana banyaknya parasit dan kotoran dalam haiwan ini.   Dengan semakin canggihnya ilmu kedoktoran, bukankah mungkin nantinya haiwan babi dapat dibersihkan dari virus dan parasit yg mematikan ini? Apakah nantinya haiwan babi yg bersih ini akan menjadi halal?

Ulama: Haramnya babi bukan kerana hal itu saja.   Tetapi ada sifat babi yg sangat diharamkan untuk umat Islam.

Ilmuwan: Apakah itu?

Ulama: Cuba anda buat 2 kandang.  Satu kandang anda isi dgn 2 ekor ayam jantan dan 1 ekor ayam betina.  Satu kandang lagi anda isi dgn 2 ekor babi jantan dan 1 ekor babi betina.   Apakah yg akan terjadi pada masing2 di kandang tersebut?  Bisakah anda meneka nya?

Ilmuwan: Tidak.


Ulama: Mari kita lihat sekarang.   Pada kandang pertama dimana ada 2 ekor ayam jantan dan 1 ekor ayam betina. Yg terjadi adalah 2 ekor ayam jantan tersebut berkelahi dahulu untuk memperebutkan 1 ekor ayam betina tersebut sampai ada yg menang atau kalah.  Dan itu adalah sesuai dgn kudrat & fitrah manusia yg diciptakan.

Ilmuwan: Pada kandang babi?

Ulama: Ini yg menarik.  Pada kandang kedua itu, 2 ekor babi jantan itu tidak berkelahi untuk memperebutkan babi betina tersebut malahan menyetubuhi secara beramai2 babi betina tersebut dan juga terjadi hubungan homoseksual antara kedua ekor babi jantan tersebut setelah selesai dgn si betina.  Hal inilah yg jelas2 bertentangan dgn fitrah umat manusia.  Bila umat Islam ikut2 kan memakan babi maka ditakutkan umat Islam akan mempunyai sifat & karakteristik seperti babi ini.

Hadaanallahu Wa Iyyakum Ajma`in, Wallahu A`lam Bish-shawab,

Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi,(daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik,yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk, dan yang diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu menyembelihnya, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala. Dan (diharamkan juga) mengundi nasib dengan anak panah, (mengundi nasib dengan anak panah itu) adalah kefasikan. Pada hari ini orang-orang kafir telah putus asa untuk mengalahkan) agamamu, sebab itu janganlah kamu takut kepada mereka dan takutlah kepada-Ku. Pada hari ini telah sempurnakan untuk kamu agamamu,dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridai Islam itu jadi agama bagimu. Maka barang siapa terpaksa karena kelaparan tanpa sengajaberbuat dosa, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."
(QS. Al-Maidah (5: 3)
 

No comments:

ALL POST