WakeUP project

3/29/2012

Khasiat Mandi1. Penderita Diabetes
Untuk penderita diabetes, dengan setengah jam berendam dalam bak air hangat dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13%.


2. Kesihatan Jantung
Dengan berendam selama 10 minit dalam air hangat dapat memperbaiki kesihatan jantung baik lelaki mahupun wanita.


3. Eksema
Eksema adalah peradangan kronik kulit yang kering dan gatal. Untuk penderita penyakit kulit seperti eksema, ruam, gatal-gatal dapat menambahkan baking soda ke dalam bak mandi kerana berdasarkan penelitian baking soda itu bertindak sebagai antiseptik.
Caranya: Isi dengan air hangat, tambahkan kira-kira satu sudu baking soda dan adun sampai rata. Dianjurkan berendam selama 10-20 mInit.

4. Infeksi
Untuk infeksi seperti sariawan dapat menambahkan pada air hangat iaitu tiga atau empat cuka dari sari buah apel dan berendamlah selama 15-20 mInit. Ini juga baik untuk mengeluarkan racun dari dalam tubuh kerana cuka dapat menyeimbangkan kembali asam.

5. Flu dan Sakit Kepala
Untuk menyembuhkan flu dan sakit kepala dapat dilakukan dengan merendam kaki dalam air hangat. Masukan air hangat secukupnya dalam bak sampai menutupi kaki dan pergelangan kaki, tambahkan beberapa tetes minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Setelah selesai bilas dengan air sejuk. Lakukan selama 10-20 mInit.

6. Insomnia
Untuk penderita insomnia atau yang memiliki masalah tidur dapat merendam kaki dalam air sejuk dingin. Masukan kaki sampai kaki merasa dingin. Pengubatan ini juga berguna bagi kaki lelah atau letih, pendarahan hidung, dan sembelit.

7. Sirkulasi
Jika anda mengalami masalah sirkulasi maka cubalah dengan mulai merendam kaki selama satu atau dua minit dalam air hangat, kemudian 30 minit dalam air dingin. Cuba lakukan selama 15 minit kemudian diselesaikan dengan air dingin.Manfaat dan petunjuk mandi yang sIhat

Mandi air hangat sekitar 32-35 derajat Celsius dapat membuka pori-pori yang dapat membantu mengeluarkan racun. Dimana berfungi membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan selama 10-20 mInit.
Ternyata mandi air dingin dapat menghilangkan stress kerana meredakan ketegangan, dan dianjurkan dengan temperatur sekitar 12-18 derajat celcius. Ianya lain dari air hangat, kerana akan mempersempit darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Oleh sebab itu untuk penderita diabetes tidak dianjurkan untuk mandi air dingin.No comments: